Lakserebus og matlaging for barn på Trøndersk Matfestival
Publisert: 28.07.22Lakseregionen går sammen om barneaktiviteter på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Møt oss i Telta A (sammen med Hitra og Frøya og laksebarnehagen til Lerøy). Vi stiller med aktiviteter for barna:
Ordførerne fra kommune i Trøndelag Sørvest, Lakseregionen; Frøya, Hitra, Skaun, Orkland, Aure, Heim, Rennebu og Rindal bidrar med video i rebusen for lakseregionen. I de korte filmsnuttene skal barna komme frem til løsningsordet til en matrett fra hver kommune. I rebusen skal du finne kommunelaksene som hører til lakseregionen og lære om lokale matskatter underveis. Her blir det også stopp i laksebarnehagen og litt kokkelering samtidig som du blir kjent i lakseregionen.
Du vil også møte en ordfører i arbeid på standen med barneaktiviteter da de også skal arbeide en time hver sammen med en ung kokk fra regionen i sommerjobb. Her kan barna lage en rett med sjømat fra lakseregionen inspirert av smaker fra hele verden som de selv setter sammen.
Dette samarbeidet er en del av prosjektet regionen har i tilknytting til at Trøndelag er European region of gastronomy i 2022. Vi har satset stort på samarbeid i Lakseregionen knyttet til året hvor vi feirer at vi har fått tittelen som europeisk matregion. Vi har jobbet med 4 hovedsatsningsområder i prosjektet; Kommunikasjon og omdømme, nettverk og samarbeid, laksedialogen og rekruttering.
Barneaktivitetene på matfestivalen går under satsingsområdet rekrutering, hvor vi har ungdom i sommerjobb og håper å inspirere frem nye unge kokker gjennom spennende kokkelering. - Sandra Bergsnev, Prosjektleder Europeisk Matregion, Trøndelag Sørvest – lakseregionen
Regionrådet for Trøndelag sørvest har valgt seg et felles navn; Lakseregionen. Fra de rike lakseelvene i innlandet, kilenotfiske i fjordene til lakseoppdretterne ute i havet er dette et tradisjonsrikt fellestrekk ved regionen. I tillegg til laksen kan regionen skilte med en stor spennvidde i matproduksjonen fra innlandet til ytre kyst. Vi har et stort antall prisvinnende små og store lokalmatprodusenter innen kjøtt, ost, bakevarer, grønnsaker, bryggeri og fiskemat. Dette er vi stolte av å kunne vise frem til alle på Trøndersk matfestival – velkommen innom standen vår. - Kristin Strømskag, Ordfører Frøya Kommune, Leder Trøndelag Sørvest – lakseregionen
Matfestivalen er med på å understreke at lokal matproduksjon er svært viktig. I tillegg er den med å framheve at lokal mat handler om vår kultur og våre tradisjoner, den fremmer stolthet og identitet. Og nytes maten ubereist og med godt vertskap, ja da får du også tilfredsstilt sulten på gode opplevelser. - Ole L Haugen, Ordfører Hitra kommune
Skaun har to gode lakseelver som besøkes godt av ivrige fiskere. Vigda i Buvika og Børselva i Børsa. Samtidig har Skaun rike tradisjonen for kilenotfiske og laksevarp. I tidligere tider var bosettingen langs fjorden basert på små gårdsbruk kombinert med fiske. Børsøra viser også i dag hvordan bosettingen fant sted der mulighetene for matproduksjon og fiske var mulig. Fiske i sjø drives også i dag av rettighetshaverne og gir inntekter ved siden av gårdsdrift og annen næring. Fiskekort for lakseelvene får du kjøpt på bensinstasjonene i Buvika og Børsa. - Gunn I. Stokke, Ordfører Skaun kommune
De 17 lokalmatprodusentene i Orkland samarbeider under paraplyen «Smaker fra Orkland». Disse produsentene har et allsidig utvalg av lokalmat. Matfestivalen og ERG er viktige arenaer for markedsføring og salg av høykvalitets lokalmat fra Orkland. Jeg oppfordrer alle til å besøke vår stand på Matfestivalen for å smake på, og kjøpe lokalmat fra våre produsenter. Velkommen skal dere være! - Oddbjørn Bang, Ordfører Orkland kommune
Synes det er veldig fint at regionen kan samles i en stand under matfestivalen for å vise det store mangfoldet som finnes hos oss, fra øyrekka til Trollheimen. At vi i tillegg knytter dette opp mot barn og unge er spesielt fint da dette kan bidra til å skape enda større bevissthet rundt matproduksjon og matopplevelser. - Vibeke Langli – Ordfører Rindal Kommune