- I Trøndelag sørvest jobber hele mennesker!
Publisert: 19.09.23Ørkedalsspelet – til den det måtte angå, ble spilt åtte ganger ved Bårdshaug stasjon på Orkanger i perioden 1.-9.september. Stykket ble en stor suksess både for publikum og deltagere!
Fra venstre: Eindride Bustad, Merethe Huseby, Tor Håkon Syrstad, Robert Øyum-Jakobsen, Inger Kvernmo, Ole Holum og Lisa Øyen.
Og midt i begivenhetene var ansatte fra barnehager, SFO og skoler i Trøndelag sørvest. Alle som skuespillere i det nyskrevne spelet som omhandler 2.verdenskrig i Orkdal. Stikkord for spelet er sabotasjer, jødeforfølgelse, fangeleir på Grøtte og landssvik. Over 3000 tilskuere fikk med seg spelet, som med stor sannsynlighet settes opp flere ganger.
Skauningene Ole Holum, fagarbeider ved SFO på Viggja og Eindride Bustad, assistent ved SFO på Venn oppvekstsenter, deltok begge som skuespillere under spelet. Begge to hadde mange ulike roller, blant annet som tyske soldater, politi og mannen i gata. Felles er også at begge deltok under Marikollenspelet i Skaun i 2022. En spennende og givende hobby for begge to!
Fra Orkland var Merethe Huseby, styrer ved Gjølme barnehage, Inger Kvernmo, pedleder ved Orkanger barnehage og Lisa Øyen, tidligere grunnskolelærer, nå ved Grøtte barnehage, med.
De hadde også ulike roller, med blant annet rollen som fange ved fangeleiren på Grøtte som den mest krevende. Kravene til frivillige skuespillere er like høyt som til de profesjonelle – det holder ikke å spille at du har det vondt – det må vises og være ekte. Først da blir det troverdig for publikum. Og det klarte de på en svært god måte, eller som Audhild Øye i Avisa ST sa: «den elendigheten og smerten greier skuespillerne å formidle slik at det er til å gråte av» (Avisa ST 01.09.23).
Løkken Verk er en av de sentrale stedene i spelet, og derfra kommer Tor Håkon Syrstad, assistent ved Løkken Verk Montessoriskole. Han spilte Samuel Salomon, som i stykket er en av jødene som blir deportert til Tyskland og som aldri kommer tilbake. Karakteren er fiktiv, men den bygger dessverre på virkelige hendelser fra krigen. Tor Håkon spilte rollen med stor innlevelse og troverdighet, noe som gjorde at mange satt igjen med en tåre etter forestillingene.
Ole Holum
Og fra Trøndelag sørvest, Lakseregionen, var utviklingsveileder oppvekst, Robert Øyum-Jakobsen, med i rollen som Thorvald Kiær, direktør for Orkla Gruber AB under 2.verdenskrig. En annerledes rolle enn det å være utviklingsveileder, men med mye læring og noe som gav stor innsikt i hva som foregikk i Orkdalen under krigen. - En svært meningsfull erfaring og opplevelse, sier Robert!
Fellesskapet og det sterke kollektivet blant alle deltagere som skapes under slike oppsetninger er en spesielt positiv opplevelse som må oppleves. Selv om deltagerne jobber i sin dagjobb til kl 16 eller 17 hver dag, så møter alle opp kl 18 klar for å øve og prestere. Gevinsten i mental folkehelse kan ikke måles, men gjengen fra Trøndelag sørvest er enige i at dette gir mersmak og gir hverdagene en helt egen spiss.
I Trøndelag sørvest, lakseregionen, er flere av kommunene med i et prosjekt kalt «Bærekraftstanken». Vi mener da bærekraft i alle former, med hovedfokus på menneskelige ressurser og bærekraft. I forbindelse med prosjektet har flere kommuner tatt i bruk ABC hodebra, et verktøy for mental helse.
A står for act, B står for belong og C står for commit.
Eller på norsk gjør noe aktivt, gjør noe sammen og gjør noe meningsfullt. Å være med i en oppsetning som Ørkedalsspelet oppleves som akkurat det!
Deltagerne fra regionene har kjent på hva ABC er i praksis og det frister virkelig til gjentagelse!
Les mer om Ørkedalsspelet, Hodebra ABC
og Bærekraftstanken under.